Tutorial : Hilangkan Bolder kat Header Blog

Zawa Hello Ramadhan
Kali ini aku nak buat tutorial pasal nak buang border kat header blog.Kalau korang tak tau apa itu header n border anda boleh rujuk gambar blog aku diatas.
1.Langkah pertama anda perlu sign in ke blog anda.
2.Pada Dashboard Blog,korang klik kat 'DesignLayout'.
3.Pilih dan klik kat 'Edit Html'.
4.Pada bahagian 'Edit Templete',wajib klik atau tanda kat 'Expand Widget Templete' setiap kali korang nak ubah html blog anda.
5.Selepas itu korang tekan 'CTRL' dan 'F' dekat keyboard laptop anda untuk memudahkan pencarian..
6.Pastu korang cari kod #header-wrapper{.
#header-wrapper {
  width:660px;
  margin:0 auto 10px;
  border:1px solid $bordercolor;
  }

7. Dah jumpa,korang cuma perlu ubah border:1px solid $bordercolor; 1px itu korang ubah jadi 0px macam kat bawah:
#header-wrapper {
  width:660px;
  margin:0 auto 10px;
  border:0px solid $bordercolor;
  }
8. Kemudian cari kot #header{.Lakukan perkara yang sama seperti diatas.Kod anda akan berubah seperti di bawah:
#header {
  margin: 5px;
  border: 0px solid $bordercolor;
  text-align: center;
  color:$pagetitlecolor;
9.Akhir sekali korang boleh pratonton terlebih dahulu..Kalau tiada masalah korang klik kat butang 'save templete'untuk menyimpan templete yang korang  ubah tadi..

Selesai...


Zawa Hello Ramadhan

1 Celoteh Kalian:

Aimi Wardina Roslen said...

Wah !! Terima kasih ! Macam mana nak centerkan header saya ? http://threeteddybear.blogspot.com/

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...