Tutorial : Masukkan font comel dalam lappy


Ha,yang aku bulatkan besar2 tu lah font yang comel-comel.Eh,kejap.Sebelum tu,aku nak bagi tahu korang yang ajar aku buat benda nie pon ialah Hajar and Syera.Thanks both of U.Nak terjah blog diorang nanti dulu.Lepas habis baca tuto nie baru boleh usha blog comel diorang tuh.

Mula-mula,pegi dekat Dafont.com dulu ye wahai kawan-kawan yang dikasihi.
Lepas tu,korang pilihlah mana-mana font yang korang tergile-gilekan.Bila dah ada yang berkenan di hati,korang tekanlah download kat situ.

Kalau tak tahu mana button download tuh,tengok contoh dekat atas nieyh.dah jumpa,kliklah situ.
Okay,lepas dah download, mesti akan keluar macam nie kan :-
Korang tekan right-click dekat situ,then akan keluar macam dekat bawah nie pulak :-
Lepastu korang kliklah " Open Containing Folder " Nanti akan keluar macam nie :-



Bila dah keluar macam nie,korang right-click dekat file font yang korang dah download tadi tuh.Nanti akan keluar option banyak2 tu kan.Korang klik dekat extract all tuh.

Nanti korang tekan jeh button next untill finish.Bila dah finish,akan ada keluar benda nieyh :-


Lepastuh korang terus jeh tekan right click dekat bahagian yang aku circlekan tuh.Nanti ada keluar banyak option.Korang tekan option copy.

Lepastu tekan START macam yang dekat bawah nieyh


Pergi dekat Control Panel dan tekan situ.Nanti akan ada keluar macam nie :-



Okay,korang akan jumpa macam nie.Memang kalau korang nak carik file font takkan jumpa sampai bila2 lah kan.So,apa yang korang kena buat ialah klik dekat switch to classic view.Nanti akan keluar macam dekat bawah nieyh :-

Korang cariklah file font dekat situ.Bila dah jumpa,tekan right-click dekat file tuh and tekan paste.Dah selesai.Sekarang,korang boleh gunakan font tuh sesuka hati korang :)) As example,korang boleh guna font tu dekat photoscape untuk buat tulisan dekat header.
Dah buat tuto panjang lebar nieyh,taknak LIKE keh ? eh korang,kalau tak jadi,kasi taw okay.

1 Celoteh Kalian:

Puteri Faralya ! said...

Tutorial ni paaaaling besh n pling betul !
Truskan cam ni eyy ! Thxxxxx vry muccchh <3 !

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...