Tukar perkataan pada linkwithin

0 Celoteh Kalian
Memasang widget linkwithin blog merupakan suatu perkara yang baik kerana boleh meningkatkan page view kita.Kebiasaannya perkataan seperti pada widget ini adalah you might also like atau anda mungkin juga meminati.Jika ingin menukar kepada perkataan lain berikut adalah caranya:


Letakkan kod berikut bersama kod linkwithin semasa anda memasukkan widget tersebut seperti dibawah.


<script>linkwithin_text='teks yang anda ingin tampilkan'</script>




Sumber: http://www.linkwithin.com/faq

Cara pasang artikel terkait linkwithin

0 Celoteh Kalian
Widget ini akan memaparkan secara rawak artikel yang berada didalam blog anda.Pemasangan nya adalah baik kerana akan meningkat pageview bagi blog anda.Ia akan meningkatkan populariti blog yang memasangnya kerana kemungkinan pengunjung akan klik artikel lain yang terpapar pada widget ini.
 

 Cara memasangnya.
1.Masuk ke web linkwithin.com
2.Disebelah kanan akan terpapar satu form seperti dibawah ini



   Isikan maklumat berikut:
   Email:masukkan alamat email anda
   Bloglink:alamat blog anda yang bermula dengan http://
   Platform:pilih blogger
   Width: pilih bilangan artikel yang hendak dipaparkan.
Tick pada My blog has light text on a dark background jika blog anda mempunyai latarbelakang gelap dengan tulisan cerah.
Kemudian pilih get widget

3.Klik pada install widget

4.Pada page element pilih blog yang ingin dipaparkan linkwithin jika anda mempunyai lebih dari satu
   blog.Kemudian klik pada add widget

   
Masuk semula keblog anda widget tersebut akan terpapar.Kedudukan dibawah posting adalah yang terbaik.Jika berada ditempat lain anda boleh pindahkannya.

Cara memindahkannya:
Kemudian masuk pada dashboard blog anda
Pilih layout  dan kedudukan linkwithin akan terpapar.Anda Cuma perlu seret dan ubah kebawah ruangan catatan blog.

Cara pasang widget animated recent post

0 Celoteh Kalian
 
Blogger ada menyediakan widget recent post yang memaparkan  posting posting terkini.Recent post ini memaparkan thumbnail juga jumlah komen pada posting.Tapi kekurangan nya adalah bersifat statik.Recent post ini bergerak ini lebih menarik perhatian pengunjung untuk melihat artikel artikel lain yang ada pada blog kita



Caranya:

Masuk ke dashboard:
Pada layout---Pilih Add Gadget




HTML/Javascript

Dan masukkan kod dibawah ini:

 <center>
<script src="https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/jquerry.js?attredirects=0&d=1" type="text/javascript"></script>
<style type="text/css" media="screen">
<!--

#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:5px;
padding:0px 0px;
height:350px;
}

#spylist ul{

width:220px;
overflow:hidden;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:208px;
padding: 5px 5px;
margin:0px 0px 5px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:70px;
overflow: hidden;
background:#fff url(https://lh3.googleusercontent.com/-9407gMGSNm4/TY2F3Ydsu1I/AAAAAAAABqo/uijW48xcpv0/s1600/teknikbuatblogblogspot-com.jpg) repeat-x;
border:1px solid #ddd;
}
#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#4B545B;
font-size:11px;
height:18px;
overflow:hidden;
margin:0px 0px;
padding:0px 0px 2px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:5px;
background:#A9A9F5;
border:0;
}
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:10px;
color:#0284C2;
padding:2px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:15px;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
}
.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:10px;
color:#262B2F;
padding:0px 0px;
margin:0px 0px;
}
-->
</style>
<script language='javascript'>
imgr = new Array();
imgr[0] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[1] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[2] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[3] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[4] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
showRandomImg = true;
boxwidth = 255;
cellspacing = 6;
borderColor = "#232c35";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 70;
thumbheight = 70;
fntsize = 12;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = true;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 10;
home_page = "http://teknikbuatblog.blogspot.com/";
limitspy=4
intervalspy=4000
</script>
<div id="spylist">
<script src='https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/tbb.js?attredirects=0&d=1' type='text/javascript'></script>
</div><a href="http://teknikbuatblog.blogspot.com/2010/12/cara-pasang-widget-animated-recent-post.html">
<font size="1">get this widget</font></a></center>


 Dibawah ini adalah kod bagi anda yang inginkan widget ini dalam bentuk yang lebih kecil untuk disesuaikan untuk sidebar yang ruangnya agak terhad.

recent posts

 <center>
<script src="https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/jquerry.js?attredirects=0&d=1" type="text/javascript"></script>
<style type="text/css" media="screen">
<!--

#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:3px;
padding:0px 0px;
height:300px;
}

#spylist ul{
width:148px;
overflow:hidden;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:145px;
padding: 1px 1px;
margin:0px 0px 2px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:50px;
overflow: hidden;
background:#fff url(http://2.bp.blogspot.com/-p-XwE0kTrbc/TVtsnJO6LFI/AAAAAAAABW8/bnFmpyHz8Ug/s1600/back2.png) repeat-x;
border:1px solid #ddd;
}
#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#4B545B;
font-size:10px;
height:10px;
overflow:hidden;
margin:0px 0px;
padding:0px 0px 0px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:2px;
background:#A9A9F5;
border:0;
}
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:8px;
color:#0284C2;
padding:2px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:10px;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
}
.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:8px;
color:#262B2F;
padding:0px 0px;
margin:0px 0px;
}
-->
</style>
<script language='javascript'>
imgr = new Array();
imgr[0] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[1] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[2] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[3] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
imgr[4] = "https://lh4.googleusercontent.com/-m7-1WePVI_E/TY1-2d3xStI/AAAAAAAABqk/NgEgk4qPmP8/s1600/no_image+.gif";
showRandomImg = true;
boxwidth = 255;
cellspacing = 6;
borderColor = "#232c35";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 50;
thumbheight = 50;
fntsize = 5;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 8;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 10;
home_page = "http://teknikbuatblog.blogspot.com/";
limitspy=5
intervalspy=4000
</script>
<div id="spylist">
<script src='https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/tbb.js?attredirects=0&d=1' type='text/javascript'></script>
</div><a href="http://teknikbuatblog.blogspot.com/2010/12/cara-pasang-widget-animated-recent-post.html">
<font size="1">get this widget</font></a></center>


 #Jangan lupa gantikan url blog saya,teks berwarna merah diatas dengan alamat blog sendiri.Kalau nak kecilkan size ubah pada kod warna hijau

QUILLING LINK

0 Celoteh Kalian
THE HOSTESS



AFRICAN QUILLER



ASIAN QUILLERS

YOU ARE HERE! Syaz - http://syazcards.blogspot.com/








EUROPEAN QUILLERS







NORTH AMERICAN QUILLERS







AUSTRALIAN QUILLER



SOUTH AMERICAN QUILLERS




Sandy
AFRICA

Jacquline

ASIA


Syaz

Suganthi

Anastasia

Lin

Thusitha

Miez

Amna

EUROPE


Cristina

Suzana

Finnuala

Pritesh

Philippa

NORTH AMERICA


Jennifer

Paula

Linda

Shruti

Melissa

AUSTRALIA


Bronwyn

SOUTH AMERICA


Regina

Natilde




SANDY – New York - NY

AFRICA
Jacqueline – Kenia

ASIA
Syaz - Malásia
Suganthi - India
Anastasia - Sri Lanka
Lin - Malásia
Thusitha - Sri Lanka
Miez - Malásia
Amna - Emirados Árabes

EUROPE
Cristina - Bucarest
Suzana - Sérvia
Finnuala - Polonia
Pritesh - Estocolmo
Philippa - Reino Unido

NORTH AMERICA
Jennifer - Dakota do Sul
Paula - IL
Linda - NY
Shruti - Mineapolis
Melissa – Canadá

AUSTRALIA
Bronwyn – Melbourne

SOUTH AMERICA
Regina - Belo Horizonte - Brasil (você está aqui!! )
Natilde - Porto Alegre - Brasil




AFRICA
ASIA
EUROPE
Suzana
NORTH AMERICA

Jennifer http://www.creative quilled creations.blogspot.com/
Paula
Shruti
AUSTRALIA

Bronwyn
SOUTH AMERICA
Matilde

Tutorial wat ayat kelip kelip

3 Celoteh Kalian
Salam Korang.


Hari nie saya nak ajar korang camne nak wat Ayat korang Kelip Kelip or Lip Lap Lip Lap or Blink Blink.

Saya pun taw ramai yang dah taw..Tapi bagi New Blogger banyak perkara yang dia orang tak taw..So mengapa tidak berkongsi..Banyak dah tanya dengan saya pasal wat ayat kelip kelip nie..Law ada yang tanye g pasnie..saya akan kasi je link tutorial nie terus.hehehe

So Jom Tutorial


Senang je korang copy je Kod kat bawah nie..

---------------------

<blink> Ayat yang korang nak kelip kelipkan </blink>

-------------------

Dekat Ayat yang korang nak kelip kelipkan korang gantikanlah apa apa ayat yang korang nak wat lip lap lip lap tu.

Tutorial sticky post atau entri melekat

0 Celoteh Kalian
Jom Tutorial.


Mula mula korang taip lah entri macam biasa.Dan publish pun macam biasa je untuk entri tu..
 
 
Dah selesai korang publish entri korang tu..korang p lak kat Dashboard korang dan korang klik Edit Post..contoh cam kat bawah nie..
 

TUTORIAL : TAB MENU

1 Celoteh Kalian
hari ni yana nak share serba sedikit camne nak buat tab menu cam kat blog yana ni. ecelli yana yana pon belajar dari seorang adik comel name die ain. hehe. thanks,syg !
 
 
nampak kat atas tu? haa, 1st korang design dulu box yang korang nak. design kat photoshop boleh. paint pon boleh. size yang yana gune 120 x 5o.. size tu ikut korang la. design dan save. pastu korang upload kat photobucket.

then, korang g kat dashboard korang pilih design. pastu pilih Add a Gadget > HTML / Java Script. pastu korang g kat gambar2 yang korang da upload kat photobucket tu, copy code gambar tu. copy yang HTML tau. pastu paste kat box gadget tu. cam kat bawah ni. :)
 

Tutorial : FANCY BLOCKQUOTE

0 Celoteh Kalian

salam,semua ! fuh. gile lame aku tido. dahla pas asar. haha. bnagun je otak cam tak betol sket. huahahaha. balik exam tengahari tadi bukak blog jap. cam haram lambat nak mampus internet. check kat shoutbox jap. ingat nak balas jejak korang. baru je bukak blog korang. krek~ internet putus. ngok tol. time aku nak study bukan main laju je internet ni. dugaan tol. huh !

kali ni yana nak wat tutorial blockquote. tau ape tu blocquote? tak tau tgk gambar kat atas. ala. kotak yang biasa yana wat bile wat notakaki. dah tau,kan? jom kita start belajar.

mula-mula sekali, korang g dashboard. pastu design. then, klik edit HTML. step biasa ye,kawan- kawan. jangan lupa tick expand widget tu. kang meraba korang nak cari code.

Tutorial : NAK CANTIKKAN SHOUTBOX

0 Celoteh Kalian
jom kongsi tutorial lagi. tutorial ni adalah permintaan dari Dayinna Dluvers. die tanye camne nak letak icon blink-blink cam yana letak kat shoutbox yana tu. senang je tu dik. meh bace meh.
 
first, korang log in dulu kat shoutmix korang tu. then, pergi kat settings. pastu klik smileys. macam dalam red box kat gambar bawah ni.


dah klik? bagus- bagus. so, keluarla cam gambar kat bawah ni. pastu korang masukkanlah URL icon yang korang nak. then, bagilah name untuk icon tu. save !
 
 
icon tu korang boleh cari kat sini ----> matcuoi

ambik direct link tau. good luck !

 

iisshhhkkk..!! Koleksi perabot yang RARE ( 12 foto )

0 Celoteh Kalian
Sekadar nak syer.. Hehehehe... Layan jerr...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...